poniedziałek, 10 czerwca 2013

Celia - lekki krem-baza nawilżajco-rozświetlająca

każda kobieta lubi błyskotki, dlatego kiedy w drogerii widzi się tak ładne opakowanie i wyraz "GLOW" trudno się powstrzymać od wrzucenia do koszyka owego produktu, szczególnie latem ;)

dziś przedstawię wam lekki krem-bazę 
nawilżająco rozświetlającą na dzień/noc
od firmy Celia


to kilka słów od producenta
 

a tu kilka ode mnie
opakowanie - kartonik zaprojektowany by kusić :) róż i srebro, ładny wzorek w centrum to to co lubimy.  
w środku kryje się higieniczna tubka z 50 ml produktu. tubka perłowa, też ładna aczkolwiek wydaje się być skromniejsza w porównianiu z kartonikiem 
otwór dobrze współgra z kosmetykiem, można wycisnąć tyle ile się chce

krem rzeczywiście ma bardzo lekką konsystencję, nie jest rzadki, 'trzyma się kupy', z dłoni nie spływa 
w środku kryją się miliony srebrnych drobinek. po nałożeniu na twarz nie narzucają się, fajnie rozpromieniają cerę, nadają świeżości (niestety mój aparat nie złapał ich na zdjęciu...)
zapach delikatny, nazwałabym go raczej kosmetycznym, nie utrzymuje się długo na skórze
krem momentalnie się wchłania 
nie pozostawia tłustej warstwy
- pod makijażem nie roluje się
niestety nawilżenie przeciętne

moim zdaniem to fajny gadżet na lato, cera muśnięta błyskotliwym kremikiem będzie wyglądała zdrowo. z bliska, w słońcu będziemy błyszczeć jak Edward ze Zmierzchu ;) taki efekt szczególnie przyda się to cerom suchym, zszarzałym, zmęczonym.
jeśli ktoś oczekuje super nawilżenia to nie jest to odpowiedni produkt. 

 

skład:
1. aqua - woda
2. glycerin - gliceryna
3. sodium hyaluronate- Hialuronian sodu; Substancja hydrofilowa tworzy na powierzchni skóry film, który wiąże wodę. W efekcie ogranicza TEWL, czyli transepidermalną utratę wody i zapewnia odpowiednie nawilżenie. Kondycjonuje skórę czyli zmiękcza i wygładza.
4. gliceryl stearate -  Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę
5. cetearyl ethylhexanoate - Substancja stwarzająca na skórze efekt odpychający wodę, tworzy film, który chroni przed wysuszeniem. Jest środkiem natłuszczającym, nawilżającym, wygładzającym, zmiękczającym, zapewniającym prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka.
6. isopropyl palmitate - ester zmiękczający i ułatwiający zmieszanie składników kosmetyku, stabilizujący strukturę kosmetyku
7. hydrogenated poly-1-decene - emolient
8. mica - Dodanie mik do kosmetyków powoduje odbijanie się światła, co pozwala na stworzenie iluzji miękkiej i idealnej skóry. Pomaga to w optycznym maskowaniu drobnych zmarszczek i porów.
9. CI 77891 - Mineralny filtr UV oraz naturalny biały pigment; również zagęszczacz w emulsjach
10. argania spinosa kernel oil - olej arganowy, nazywany jest "płynnym złotem";  jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E, w postaci kompleksu tokoferoli. Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. posiada intensywne własności antyoksydacyjne, dzięki temu olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi.
11. stearyl alcohol - Alkohol stearylowy; ma za zadanie regulować lepkość w końcowym produkcie (zmniejszać lub podwyższać); używany jest jako dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła; stosowany jako środek dający konsystencję w emulsjach; jest substancją natłuszczającą, nawilżającą, wygładzającą, zapewniającą ochronę przed wysuszeniem, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka; środek podwyższający stabilność emulsji.
12. ceteareth-20 - jest emulgatorem umożliwiającym powstanie emulsji, jest kompatybilny z wszelkimi rodzajami olejów i składników aktywnych, efektywny koloid ochronny stabilizuje każdy rodzaj systemów rozproszonych, może być połączony z innymi emulgatorami. Zwyczajowo używany na poziomie 0,5-3%.
Substancja ta jest nieodpowiednia dla skóry podrażnionej lub zranionej, dlatego nie powinna być używana przez no. skaleczone osoby.
13. ceteareth-25 - Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. poprawia konsystencję w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe
14. carbomer - Substancja zagęszczająca, stabilizator. Carbomer jest niezwykle popularnym w przemyśle kosmetycznym polimerem otrzymywanym z kwasu akrylowego. Carbomer jest najczęściej stosowaną w kosmetykach substancją stabilizującą i zagęszczającą. W nadmiernych ilościach może powodować swędzenie skóry oraz zaczerwienienie naskórka.
15. DMDM hydratoin - chemiczny środek konserwujący; POCHODNY OD FORMALDEHYDU - MOŻE W PRODUKCIE LUB NA SKÓRZE UWOLNIĆ FORMALDEHYD.  FORMALDEHYD POWODUJE SZYBKIE STARZENIE SKÓRY I JEST SILNYM ALERGENEM. OD DAWNA JEST PODEJRZEWANY O WYWOŁYWANIE RAKA.
16. iodopropynyl butylcrbamate - konserwant; chroni przed zepsuciem przez mikroorganizmy i utrzymuje dany produkt w jak najlepszym stanie jakościowym ; ZWIĄZEK HALOGENOORGANICZNY. 
WG ROZPORZĄDZENIA O KOSMETYKACH DOPUSZCZALNE STĘŻENIE 0,05% ORAZ NIE DOPUSZCZONY DO STOSOWANIA W: ŚRODKACH DO HIGIENY JAMY USTNEJ, ŚRODKACH I KOSMETYKACH DO PIELĘGNACJI UST. 
SUBSTANCJA UCZULUJĄCA, MOŻE WYWOŁYWAĆ ALERGIE.
17. disodium EDTA -  substancja chelatująca, regulator lepkości, zmiękczacz
18. methylisothiazolinone - Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
Jego stosowanie zostało zakazane w Japonii i Kanadzie. Badania na zwierzętach wykazały, że mogą uszkodzić komórki w układzie nerwowym. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,0015%. Jednak w niektórych kosmetykach stężenie jest nieco wyższe, czyli szkodliwe dla zdrowia. 
19. sodium hydroxide -  Wyrównuje pH emulsji
20. BHA - Przeciwutleniacz (antyoksydant), zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania składników tłuszczowych zawartych w kosmetyku, jak np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.
21. Parfum - substancja zapachowa

końcówka składu nie najlepsza... jednak pocieszam się tym, 
że owe substancje siedzą daleko w składzie zatem jest ich tam niewiele.

poleciałam na opakowanie... ostatni raz taki wybryk. kremy drogeryjne zazwyczaj nie poprawiają stanu mojej skóry, a przecież takie powinny spełniać zadanie. 
myślę, że dodam do niego jeszcze trochę grubszej miki i będę go używać do nabłyszczania ramion ;)






muszę się pochwalić, że wygrałam szampon 
w rozdaniu u Lili Naturalnej
recenzja nie pojawi się szybko,
 dopiero zbliżam się do końca butli łopianowego Agafii...
już nie mogę się go doczekać :))

2 komentarze:

  1. takie rozświetlenie na lato fajny pomysł:) gratuluje wygranej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas. :-)

Czytam wszystkie komentarze i odwiedzam blogi osób komentujących (poprzez wasze profile).
Jeśli chcesz wkleić tu link i promować cokolwiek to chociaż wysil się na krótkie odniesienie do mojego wpisu. Spam będzie usuwany.
Na zadane pytania odpowiadam pod tym samym postem.