sobota, 27 kwietnia 2013

Puder Babydream jako wielofunkcyjny kosmetyk





Uwielbiam blogosferę za podsuwanie świetnych pomysłów! :-) jakiś czas temu w moje oczy wpadały notki o różnych zastosowaniach pudru dla dzieci. ja od zawsze byłam przyzwyczajona do stosowania produktów zgodnie z poleceniem wypisanym na opakowaniu. błąd! teraz wiem, że ważne są składniki i ich wielozadaniowość. 


poleciałam więc do Rossmanna i kupiłam owy puder Babydream. szok bo cena śmieszna - około 5 zł za 100g!



jest bardzo drobny 

i posiada delikatny, przyjemny zapach




stosuję go na twarz jako puder matujący

stosuję go kilka razy w tygodniu. nie podrażnia. nie przesusza. nie podkreśla suchych skórek. nie bieli. doskonale matowi na wiele godzin. mat nie jest płaski, sztuczny. fixuje i utrwala makijaż. nie zapycha porów.

jako suchy szampon do włosów

wyczesany nie pozostawia śladu po sobie. przedłuża przyzwoity wygląd fryzury o dzień

na skórę pach i stóp

zapewnia uczucie świeżości. pochłania wilgoć. będzie bardzo przydatny latem - przypudrowane stopy nie ślizgają się w klapkach

jest także pomocny przy depilacji woskiem

przypudrowana skóra chroni przed podrażnieniem skóry, zwiększa przyczepność wosku do włosów


Skład: 


Talc - Uwodniony krzemian magnezowy. Jest to minerał z gromady glinokrzemianów. Występuje naturalnie w przyrodzie w postaci minerału steatytu. Jest to minerał z gromady glinokrzemianów. Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Uważano, że ze względu na zawarte w nim zanieczyszczenia może być szkodliwy. W tej chwili metody jego otrzymywania tak dalece zostały ulepszone a czystość jest tak wysoka, że jest bezpiecznie stosowany nie tylko w kosmetyce ale i w farmaceutyce. Zabezpiecza skórę przed podrażnieniem, poprzez ułatwianie poślizgu. Z tego względu szczególne zastosowanie ma w kosmetykach dla dzieci, Natomiast w kosmetykach kolorowych jest używany jako substancja matująca. Substancja absorbująca wilgoć. Zmniejsza tłustość kosmetyku, co powoduje poprawienie parametrów sensorycznych kosmetyku. Działa przeciwzbrylająco głównie stosowany jako baza pudrów oraz jako dodatek do mydeł. Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu. Talk znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania.

Zink Oxide - Substancja występuje w postaci białego proszku. W formie zmikronizowanej jest transparentna. W kosmetykach stosowany również jako pigment, wtedy w składzie INCI występuje pod nazwą CI 77947 (numer Color Index). W kosmetykach stosowany jako filtr UV (filtr fizyczny, działa jak ekran, czyli odbija promieniowanie ultrafioletowe), chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem słońca i zewnątrzpochodnym starzeniem się skóry. W kosmetykach kolorowych stosowany jako biały pigment i wypełniacz. Stosowany również w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej jako substancja matująca.

Olea Europaea OilTłuszcz ten, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak i obecności składników frakcji niezmydlającej się, odznacza się wysoką wartością pielęgnacyjną, pełni funkcję ochronną i regeneracyjną. Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, korzystnie wpływa na naturalną mikroflorę skóry. Ma także właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie. Dzięki zawartości antyoksydantów charakteryzuje się efektywnym działaniem ochronnym, detoksykującym, zmniejsza powstawanie rumienia i podrażnień skóry. Skutecznie ogranicza proces utleniania lipidów powierzchniowych warstw skóry spowodowany nadmierną ekspozycją słoneczną, jak również działaniem innych szkodliwych czynników zewnętrznych. 

Olej z oliwek polecany jest do pielęgnacji cery delikatnej, wrażliwej, w tym również dla niemowląt. Jest doskonałym specyfikiem w przypadku skóry suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się. Stosowany w preparatach kosmetycznych efektywnie ją odżywia, zapewnia jej prawidłowe nawilżenie. Tłuszcz ten chętnie jest wykorzystywany także w preparatach do pielęgnacji suchych, zniszczonych włosów i paznokci. 

Allantoin - Substancja aktywna, występuje w korzeniach niektórych roślin np. fasola, soja. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga prcesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze

Parfum- kompozycja zapachowa



( opisy z http://www.kosmopedia.org http://www.kosmetyki-mineralne.eu http://bezrecepty.eu )

tu widzimy opisane zalecane użytkowanie :P

posiada wygodną nakrętkę - wystarczy przekręcić 
oby ukazały się nam otwory przez które możemy wysypać sobie puder



 osobiście nie przesypywałam go do innego opakowania, nie chce mi się z tym babrać. to opakowanie mi odpowiada. przy każdym zastosowaniu po prostu wysypuję odpowiednią ilość pudru w zgłębienie dłoni i:
- przy włosach: palcami przenoszę proszek na włosy, czasami też sypię go prosto z opakowania
- do twarzy: w zagłębienie dłoni z pudrem wkładam pędzel i następnie omiatam nim twarz
- stopy, pachy: niewielką ilość sypię na dłonie, rozcieram puder na całą ich powierzchnię a następnie pocieram skórę pach lub stóp




mam nadzieję, że nigdy nie zabraknie go na półce :-)

używałyście?
znacie jakieś inne zastosowanie?


7 komentarzy:

  1. gdzieś już słyszałam o tym sposobie - jako suchy szmapon, muszę wypróbować bo mam problem z przetłuszczającymi się włosami przy twarzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znałam zastosowanie tylko jako suchego szamponu i nie byłam pewna, czy go kupować, bo w zasadzie suchego szamponu nie potrzebuje a i dziecka nie mam :D A;e Twój post uratował mi życie. Właśnie miałam iśc do sklepu i kupować puder za 30zł, a tutaj taki zamiennik. Nie ma co- wypróbuję! A Tobie dziękuję, że o tym napisałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz jest na niego promocja i kosztuje 3,99 :D

      Usuń
    2. No... wiem, już go kupiłam.. Przez Ciebie! ;)

      Usuń
  3. Jak mieliśmy w domu niemowlaki to podkradałam im puder i używałam pod pachami, polecam go tylko do białych podkoszulków. Sporo o nim mówi na yt TheCurlyGal, polecam jej kanał.
    Wracam do czytania bloga :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za info, zaraz sprawdzę filmiki :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i poświęcony czas. :-)

Czytam wszystkie komentarze i odwiedzam blogi osób komentujących (poprzez wasze profile).
Jeśli chcesz wkleić tu link i promować cokolwiek to chociaż wysil się na krótkie odniesienie do mojego wpisu. Spam będzie usuwany.
Na zadane pytania odpowiadam pod tym samym postem.